marți, 27 martie 2012

Bucte cu cremă de vanilie și ananas

          Aceste chifle dulci sunt foaaaaaarte pufoase și delicioase, eu le fac cel puțin o dată pe lună:




          Pt. aluat:
  • 500 gr. făină albă;
  • 1 lgt. sare;
  • 100 gr. zahăr pudră;
  • 90 gr. unt;
  • 120 ml. lapte;
  • 25 gr. drojdie proaspătă;
  • 3 ouă ușor bătute;
  • esență de portocale și/sau vanilie;
  • 40 gr. unt topit.
          Pt. cremă:
  • 200 ml. lapte;
  • 40 gr. zahăr;
  • esență de vanilie;
  • 2 gălbenușuri;
  • 20 gr. amidon;
  • 20 gr. unt;
  • bucățele de ananas dezhidratat și/sau ciocolată (facultativ).
          Mai întâi se frământă aluatul. Se pun pe foc laptele împreună cu 50 de gr. de unt (din cele 90 de gr.) și se lasă până se topește untul apoi se dă deoparte și se lasă să se răcească puțin. Când amestecul este călduț se adaugă drojdia și se amestecă până se dizolvă, apoi se pune în mașina de pâine împreună cu ouăle, zahărul, sarea, esența și făina. Se frământă aluatul și se lasă la dospit aprox. o oră și jumătate.
          Între timp se face crema: se fierbe laptele cu 20 gr. zahăr. Gălbenușurile se freacă cu restul de zahăr până se albesc, apoi se adaugă amidonul. Când laptele clocotește se toarnă treptat peste gălbenușuri amestecând continuu și se fierbe pe baie de aburi până se îngroașă. Se adaugă esență de vanilie și se lasă să se răcorească puțin (să nu mai fie fierbinte), apoi se adaugă untul și se amestecă bine.
          După ce a dospit, aluatul se răstoarnă pe o suprafață presărată cu făină și se aplatizează ca să iasă tot aerul. Se împăturește formând un sul care se taie în 15 părți egale. Fiecare bucată de aluat se aplatizează, se pune la mijloc o linguriță de cremă, câteva bucățele de ananas dezhidratat și/sau ciocolată, apoi se adună marginile deasupra cremei formând o bilă. Bilele se pun în tava unsă cu unt (din cele 90 de gr.) și apoi se ung cu ce a mai rămas din cele 90 gr. de unt. Bilele se pun destul de apropiate între ele , iar când vor crește se vor lipi între ele (eu am folosit o tavă de 36 x 24 cm.). Se acoperă cu un prosop și se lasă să crească la căldură aprox. o oră sau până își dublează volumul.


          Se încălzește cuptorul la 190 C. Se toarnă cele 40 gr. de unt topit peste chifle și se coc 25 de min. (sau până se rumenesc frumos).


          Sunt foarte bune, mai ales când sunt călduțe.
          Și aici o secțiune (după ce s-au răcit):



          Încercați-le și nu veți regreta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...