sâmbătă, 31 martie 2012

Felie de lapte

          Este o prăjitură dragă nouă cu un gust divin!


          Blatul:
  • 5 ouă;
  • 100 gr. zahăr;
  • 2.5 lg. griș sau pesmet;
  • 2.5 lg. făină;
  • 2.5 lg. cacao;
  • 2.5 lg. miere;
  • 1 lgt. praf de copt;
  • esență de vanilie;
  • 25 ml. lapte;
  • 135 ml. ulei;
  • un praf de sare.
          Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare cu sarea.
          Gălbenușurile se bat cu zahărul și vanilia câteva minute cu mixerul pe viteza cea mai mare până când amestecul devine o cremă densă. Se adaugă făina, praful de copt, cacaoa și grișul (sau pesmetul) și se mixează ușor, apoi se adaugă treptat laptele, uleiul, apoi mierea. Se adaugă albușurile bătute spumă și se amestecă ușor. Compoziția va fi destul de lichidă.
          Se toarnă în tava (40 x 29 cm) tapetată obligatoriu cu hârtie de copt în cuptorul preîncălzit la 180 C pt. cca. 20 de min.
          Se lasă la răcit fără a se îndepărta hârtia.

          Crema de lapte:
  • 500 ml. frișcă lichidă;
  • 350 gr. lapte condensat (sau cât rezultă din ingredientele date mai jos)*;
  • 200 ml. lapte;
  • 20 gr. gelatină;
  • 100 gr. miere (preferabil de tei);
  • esență de vanilie.
  • + ciocolată rasă pt. presărat deasupra.
          Se pune gelatina la înmuiat în apă rece (cât să o acopere).
          Se bate frișca.
          Laptele condensat se amestecă cu 100 ml. lapte și cu mierea. Gelatina se topește în restul de lapte cald (pe baie de aburi!) apoi se adaugă amestecului de lapte condensat. Se adaugă și frișca bătută, se amestecă, apoi se dă crema la frigider pt. 30 - 40 de min., amestecând de două ori între timp (nu trebuie să se închege, ci doar să capete consistență, să nu mai fie fluidă), după care se întinde peste blat. Deasupra se presară ciocolată rasă.

          *Dacă nu găsiți să cumpărați lapte condensat, se poate face în felul următor:

          Lapte condensat:
  • 115 ml. apă fierbinte;
  • 90 gr. unt;
  • 60 gr. zahăr;
  • 90 gr. miere;
  • 165 gr. lapte praf;
  • 2 lgt. esență de vanilie.
          Se amestecă apa cu untul, zahărul, mierea și vanilia. Se adaugă laptele praf și se amestecă până devine gros.
          Eu de fiecare dată am făcut laptele condensat, pt. că nici nu am găsit la magazinele din zonă și nici nu are gustul la fel de bun ca cel făcut după această rețetă.

          Se pot face două foi (foarte subțiri) de blat din cantitățile date, coapte separat (pt. că este foarte fragil, nu poate fi feliat), însă trebuie redus timpul de coacere cu cca. 5 min., iar deasupra se poate pune o glazură din 200 gr. ciocolată.
          Rețeta este de pe culinar.ro/forum, însă de-a lugul timpului i-am adus numeroase modificări.
          Dorește cineva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...